Een serie kleinere beelden (ca 15 tot 50 cm hoog): Aandachtig. Deze beelden ogen sober en ingetogen: alleen datgene waarop nu de blik is gericht, is in de aandacht - aan verstoringen wordt geen aandacht geschonken. Ze voelen fijn om aan te raken, je hand blijft nergens haken, ze nodigen uit tot stevig vastpakken en strelen. De beelden zijn gemaakt van esdoorn uit eigen tuin, van Amerikaans noten of maple, en van padouk. Combinaties van enkele stukken maken de beelden des te sprekender.

uit 2021 tot 2021 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Aandachtig 01, Esdoorn uit tuin, spinthout

2021

Met dit beeld begon de serie: eenvoudig van vorm, duidelijk aanwezig. De uitdrukking van het beeld vormt een weinig voorkomende combinatie van eigenzinnigheid en toegankelijkheid.

Aandachtig 02, Amerikaans maple

2021

Slankere variant van Aandachtig 1. Het hardere Amerikaanse maple maakt een opvallend gladde afwerking mogelijk. Op deze eerste foto ziet u vooral de "kathedralen" in het tangentiale vlak. Op de foto's hieronder, kunt u de opmerkelijk fijne spiegels in het radiale vlak zien.

Aandachtig 04, Wengé

2021

In dit beeld valt vooral de afwijking van de vorm op ten opzichte van de eerste 3 uit deze serie. Daarnaast is wengé wat grover van struktuur dan esdoorn: de tekening van het hout is goed voelbaar met de vingertoppen. Hoewel klein - dit beeld maakt opmerkelijk veel indruk.

Aandachtig 11, Padouk

2021

Dit beeld is moeilik groot te noemen (ca 44 cm hoog), maar je lijkt het gewicht ervan te zien. Dat ligt aan de houtsoort: padouk. Dit is een  lastig te bewerken houtsoort, vooral als je een subtiele "huid" nastreeft, maar het resultaat overtuigt je telkens weer. Gereedschap wordt binnen de kortste keren bot en stomp - en je hebt hiervoor juist uiterst scherp gereedschap nodig. Keer op keer word je verrast door verandering van richting van de draad. Zagen, beitelen en boren gaat wel, maar met haalmes, spookschaaf of speerschaaf (Yarri Kanna) vraagt dit hout een forse concentratie. Voordelen van deze houtsoort: zelfs onbehandeld is het in weer en wind meer dan duurzaam - de tekening (vooral op het tangentiale vlak) is bijzonder mooi - de dieprode tint blijft zelfs na verwering nog duidelijk aanwezig - het is zwaar hout (ca. 850 kg/m3), en dat lijkt zichtbaar.

Aandachtig 12, set van twee

2021

Twee tafelbeelden die in verschillende opstellingen een totaal andere uitdrukking kunnen krijgen: toegenegen - opjagen/opgejaagd - intieme vreemden - samen naar de wereld kijken - symbiotisch in de wereld staan - enz. Glad afgewerkt padouk op een voetje van gebrand eiken.